woensdag 6 oktober 2010

Kroller Muller

KROLLER MULLER... een dagje hoge veluwe 


Ingang Kroller Muller 

Marta Pan – Sculpture flottante

Sculpture Flottante – Otterlo uit 1961 van Marta Pan (1923-2008) is een abstract wit kinetisch sculptuur gemaakt om in de vijver te drijven van de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Het is het eerste kunststof sculptuur in de tuin en een erg vroeg voorbeeld van een kunstwerk van glasvezel versterkt polyester. Het zou wel eens het eerste drijvende kunstwerk ooit kunnen zijn.Sinds haar eerste sculpture flottante, heeft Marta Pan talrijke andere met de architectuur verbonden, monumentale sculptures gerealiseerd voor de openbare ruimte. Andere projecten werden verwezenlijkt in Europa, de Verenigde Staten, Japan, Libanon en Saoedi-Arabië.


Kenneth Snelson - The Needle Tower



De hoge, ranke toren uit 1968 die in het oneindige lijkt te verdwijnen, is zeer geliefd bij het publiek. Als je recht onder het werk gaat staan en omhoog de sculptuur inkijkt, ontdek je dat het de vorm van een ster heeft. Snelsons werken zijn geordende arrangementen van elementen in de ruimte met als principe een uitgebalanceerd evenwicht van duwende en trekkende krachten. Deze krachten in de verbindingen tussen de aluminium staven en de staalkabels zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit. Visuele criteria spelen hierbij geen rol: de stabiliteit is hier middel en doel van expressie.






Jean Dubuffet - Jardin d'Email


Voor het Beeldenpark van het Kroller Muller park in Otterlo vervaardigde Jean Dubuffet het kunstwerk "Jardin d'Émail" (1973), een voorbeeld van een Environment. Environment-art wordt gezien als een stroming van de conceptuele kunst. Ook in Manhattan staat een beeldhouwwerk (een soort boom) van hem, Jardin de Bibi Trompette (Bibi Trompette's Garden), 1955.



Temporary Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum opent tijdelijk de deuren en brengt twee bijzondere exposities van hedendaagse kunst: Taking Place en Monumentalisme.






Krijn de Koning - Nieuwe kerk, installatie 


Met een spectaculaire installatie van de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (1963) krijgt De Nieuwe Kerk van 27 augustus tot en met 24 oktober een extra verdieping, zowel letterlijk als figuurlijk. Als eerste ‘Kerkmeester’1 van De Nieuwe Kerk kreeg De Koning het verzoek een tijdelijk kunstwerk voor de kerk te maken. Hij liet zich inspireren door het gebouw en de geschiedenis van de kerk en zet een reusachtige installatie op, die een groot deel van De Nieuwe Kerk in beslag neemt. Belangrijkste onderdeel is een betreedbare vloer van 800 m² op 4,5 m hoogte in het midden van de kerk. Het publiek wordt actief betrokken bij de werkelijkheid om het kunstwerk heen: het is mogelijk rond te wandelen op de hoogte van de gebrandschilderde ramen, zodat architectuur en ornamentiek in een totaal nieuw perspectief komen te staan. In het midden van de vloer bevindt zich een ‘kunstwerk in het kunstwerk’, een verdiepte ruimte met kleine kamers waar de bezoeker in kan afdalen en zich kan concentreren op zichzelf en de ruimte.






vrijdag 1 oktober 2010

Joep van Lieshout














Joep van Lieshout
(Ravenstein, 28 september 1963) is een Nederlands beeldhouwer en ontwerper. Van Lieshout bracht zijn middelbare schoolperiode door in Oss, hij studeerde vervolgens aan de Willem de Kooning Academie inRotterdam. Hij maakt objecten die zich bevinden op de grens tussen beeldende en toegepaste kunst. Doordat zijn objecten vaak functioneel zijn veroorzaakt hij (bewust) verwarring bij de beschouwer van zijn werk.












HKU kinetische lijn culturele woensdag 2010

Opdracht: maak per persoon 5 meter een "domino effect" en alle middelen zijn toegestaan.