dinsdag 7 december 2010

Statement duurzaamheid in sanitaire voorzieningen

">

Durability

Milieuvriendelijke meubels..

Richt je huis mileuvriendelijk in want er zijn mogelijkheden in overvloed en duurzame meubels zijn moderner en mooier dan je denkt. Een paar suggesties om je huis milieuvriendelijk in te richten..

Sloophout wordt weer veel gebruikt mede dankzij ontwerper Piet Hein Eek. In 1990 is hij afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven met een bijzondere kast van sloophout. Nog steeds gebruikt hij veel afvalmateriaal in zijn ontwerpen die gretig aftrek vinden. Ook als je zelf aan de slag gaat met oud hout kun je de mooiste dingen maken.

Groeiend krukje?
Ja, het is een heel bijzonder houten krukje dat er 5 jaar over doet om te ontstaan, zonder dat er vervuilende productieprocessen aan te pas hoeven komen. Wat water en zonlicht is voldoende. In die 5 jaar groeien jonge boomstammetjes in een speciale mal uit tot een frame voor een wel heel uniek meubelstuk.

Natuurlijk materiaal.
Van rotan en bamboe worden de mooiste meubels gemaakt die jaren meegaan. Ben je een fan van houten meubels zorg  dan dat ze gemaakt zijn van hout met het FSC-keurmerk. 

Tweedehands = milieuvriendelijk
Het meest milieuvriendelijk zijn nog altijd tweedehands meubels en accessoires. Met een likje verf of een bijzonder stofje pimp je een meubelstuk in een handomdraai naar je eigen smaak. 

Eigen ontwerp van een stoel:



Stoel uit 1 stuk hout gevormd door middel van een stoompers.

zaterdag 4 december 2010

Vuilcentrale in Duiven

De vuilcentrale in Duiven
We gingen deze dag bekijken hoe duurzaam nou eigenlijk een vuilcentrale was. Bij de vuilcentrale in Duiven konden wij met de hele groep een rondleiding krijgen door de centrale om te kijken hoe alle processen gaan en hoe het afval van thuis eindigt als energie voor de woonwijken eromheen. 
De vuilcentrale

Veiligheidseisen voor het betreden van de stortplaats van de vrachtwagens met afval.




Vrachtwagens met afval.

De oven van de centrale, deze oven word wel ongeveer 1000 graden Celsius.

Compost hoop.



En natuurlijk weer een prachtig zelfportret met verplichte veiligheidshelm en bril.

donderdag 11 november 2010

Hearrenfean!


Na 4 uur in de trein en bus gezeten te hebben ben ik dan eindelijk op mijn bestemming aangekomen; Hearrenfean! We gingen eerst een museum bekijken met moderne kunst..







Thijs Rinsema
1877 - 1947, Friesland
Stoelen




over kunst gesproken...
"Zelf portrait"

Na een anderhalf uur rond gekeken te hebben in het belvedere museum gingen we een wandeling van een uur maken door de "prachtige" bossen van friesland om vervolgens bij kunstenaar/filosoof Louis G. Le Roy aan te kloppen. Deze man van inmiddels rond de 80 heeft een werk gemaakt waaraan hij 30 jaar van zijn leven heeft besteed. Dit werk is volledig gemaakt uit afval in de vorm van bakstenen, stoeptegels en andere soorten steen. Hier wat afbeeldingen van het Ecokathedraal.
















woensdag 3 november 2010

"Industrial Cyclus" door Milan Bolweg.

Useful Garbage at HKU

Opd.1 -  spaar van 1 week al het niet organische afval.
Opd.2 -  gooi al dit afval met alle andere leerlingen op 1 grote hoop.


Opd.3 -  zoek uit dit afval 1 "thema", in het geval van mijn groepje was dit " plastic en opblaasbaar "
Opd.4 -  maak met je groepje een "bouwwerk" van het afval zodat het weer hergebruikt wordt op een  goede manier.



woensdag 6 oktober 2010

Kroller Muller

KROLLER MULLER... een dagje hoge veluwe 


Ingang Kroller Muller 

Marta Pan – Sculpture flottante

Sculpture Flottante – Otterlo uit 1961 van Marta Pan (1923-2008) is een abstract wit kinetisch sculptuur gemaakt om in de vijver te drijven van de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Het is het eerste kunststof sculptuur in de tuin en een erg vroeg voorbeeld van een kunstwerk van glasvezel versterkt polyester. Het zou wel eens het eerste drijvende kunstwerk ooit kunnen zijn.Sinds haar eerste sculpture flottante, heeft Marta Pan talrijke andere met de architectuur verbonden, monumentale sculptures gerealiseerd voor de openbare ruimte. Andere projecten werden verwezenlijkt in Europa, de Verenigde Staten, Japan, Libanon en Saoedi-Arabië.


Kenneth Snelson - The Needle Tower



De hoge, ranke toren uit 1968 die in het oneindige lijkt te verdwijnen, is zeer geliefd bij het publiek. Als je recht onder het werk gaat staan en omhoog de sculptuur inkijkt, ontdek je dat het de vorm van een ster heeft. Snelsons werken zijn geordende arrangementen van elementen in de ruimte met als principe een uitgebalanceerd evenwicht van duwende en trekkende krachten. Deze krachten in de verbindingen tussen de aluminium staven en de staalkabels zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit. Visuele criteria spelen hierbij geen rol: de stabiliteit is hier middel en doel van expressie.






Jean Dubuffet - Jardin d'Email


Voor het Beeldenpark van het Kroller Muller park in Otterlo vervaardigde Jean Dubuffet het kunstwerk "Jardin d'Émail" (1973), een voorbeeld van een Environment. Environment-art wordt gezien als een stroming van de conceptuele kunst. Ook in Manhattan staat een beeldhouwwerk (een soort boom) van hem, Jardin de Bibi Trompette (Bibi Trompette's Garden), 1955.



Temporary Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum opent tijdelijk de deuren en brengt twee bijzondere exposities van hedendaagse kunst: Taking Place en Monumentalisme.






Krijn de Koning - Nieuwe kerk, installatie 


Met een spectaculaire installatie van de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning (1963) krijgt De Nieuwe Kerk van 27 augustus tot en met 24 oktober een extra verdieping, zowel letterlijk als figuurlijk. Als eerste ‘Kerkmeester’1 van De Nieuwe Kerk kreeg De Koning het verzoek een tijdelijk kunstwerk voor de kerk te maken. Hij liet zich inspireren door het gebouw en de geschiedenis van de kerk en zet een reusachtige installatie op, die een groot deel van De Nieuwe Kerk in beslag neemt. Belangrijkste onderdeel is een betreedbare vloer van 800 m² op 4,5 m hoogte in het midden van de kerk. Het publiek wordt actief betrokken bij de werkelijkheid om het kunstwerk heen: het is mogelijk rond te wandelen op de hoogte van de gebrandschilderde ramen, zodat architectuur en ornamentiek in een totaal nieuw perspectief komen te staan. In het midden van de vloer bevindt zich een ‘kunstwerk in het kunstwerk’, een verdiepte ruimte met kleine kamers waar de bezoeker in kan afdalen en zich kan concentreren op zichzelf en de ruimte.